Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ

Πρόκειται για ένα παιχνίδι δικής μου εμπνεύσεως και στηρίζεται στην Ενεργητική Ακρόαση και στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Μπορεί να παιχτεί από παιδιά 5 - 12 ετών.
Οδηγίες: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων, κάθε ομάδα επιλέγει ένα όνομα που θα την αντιπροσωπεύει και το γράφουμε στον πίνακα. Στη συνέχεια ακούν έναν ήχο και θα πρέπει να τον αναγνωρίσουν. Κάθε ομάδα συσκέπτεται χαμηλόφωνα και αφού επιλέξουν την απάντηση που θεωρούν σωστή (ομόφωνα ή πλειοψηφικά), στέλνουν έναν εκπρόσωπο να το πει στο αυτί του εκπαιδευτικού. Ο εκπρόσωπος είναι διαφορετικός κάθε φορά που αλλάζει ο ήχος (τα παιδιά κάθε ομάδας επιλέγουν με ποια σειρά θα έρχονται να ψιθυρίζουν τον ήχο). Όποια ομάδα βρει τη σωστή απάντηση παίρνει πόντο.

Για παράδειγμα:

Ανίκητοι
ΙΙ
Αετοί
ΙΙΙΙ
Σούπερ Ήρωες
ΙΙΙ
Ανώνυμοι
ΙΙ

 ΠΡΟΣΟΧΗ αν κάποιο παιδί φωνάξει την απάντηση τότε η ομάδα του χάνει πόντο, ακόμα και αν η απάντηση που έδωσε είναι σωστή.

Οι ήχοι που χρησιμοποιώ είναι παρμένοι από το "Πρόγραμμα Μελίνα" και μπορείτε να τους βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Διάφοροι Ήχοι - Πρόγραμμα Μελίνα

http://www.iema.gr/data/EducationalProjects/Melina/Tracks/Hxoi/sounds.htm

Περιλαμβάνει ήχους από το περιβάλλον, τα μέσα συγκοινωνίας, επαγγέλματα, ζώα, ανθρώπους και άλλους διάφορους ήχους.

Το παιχνίδι αυτό το χρησιμοποιώ κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Όταν μαθαίνω στους μαθητές μου τα όργανα της ευρωπαϊκής ορχήστρας, τα παραδοσιακά όργανα ή το Καρναβάλι των Ζώων και τον Πέτρο και τον Λύκο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Ο ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ

Ένα ακόμη αγαπημένο τραγούδι των μαθητών μου είναι "ο Κιθαρίστας". Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε τελικές - καλοκαιρινές γιορτές και έχει πάντα μεγάλη επιτυχία. Έχω προσθέσει κινήσεις που αναλογούν στην πορεία της ιστορίας που διηγούνται οι στίχοι του. Με αυτό τον τρόπο η εκμάθηση των στίχων είναι σχετικά εύκολη και έχει ένα αρκετά εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την παρουσίασή του. Το έχω παρουσιάσει με παιδιά Νηπιαγωγείου μέχρι και Γ΄ τάξη του Δημοτικού.
Στόχοι/Σκοποί:

- Εισαγωγή στο μέτρο 3/4
- Εισαγωγή στον συντονισμό του παλμού της μουσικής
- Δραματοποίηση των στίχων
- Συνδυασμός τραγουδιού και κίνησης


Υλικά:
- Φωτοτυπία εικονογράφησης
- Κρουστά μουσικά όργανα
- Αρμόνιο ή κιθάρα (για τον εκπαιδευτικό)
- Ηχητικό Σύστημα

Χρόνος διδασκαλίας:

 2- 3 διδακτικές ώρες (ανάλογα την ηλικία και το ενδιαφέρον των παιδιών).

Το τραγούδι:

Οι στίχοι:                                                                      Οι κινήσεις:

Ήτανε ένας κιθαρίστας                                …

Guest Post: Μια πολυάσχολη αράχνη, του Έρικ Καρλ (vol. 2)

Στόχοι/Σκοποί:
·Γνωριμία και κατανόηση της μουσικής φόρμας ροντό. ·Σύνθεση ρυθμικών ή/και μελωδικών σχημάτων. ·Καλλιέργεια φαντασίας. ·Συνεργασία ομάδων. ·Απόδοση ηχοϊστορίας.
Υλικά:
·Το κείμενο του παραμυθιού ·CD player ·Μουσικά όργανα
Σε μεγαλύτερες ηλικίες που έχουμε ήδη μιλήσει για τη φόρμα ροντό ή έχουμε σκοπό να το κάνουμε, θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να συνθέσουμε ρυθμικά ή μελωδικά σχήματα για το κάθε ζώο. Στη φόρμα ροντώ (ή κυκλική φόρμα), το αρχικό θέμα (ή ρεφραίν) αντιπαραβάλλεται με εντονότερα θέματα, οι ενότητες των οποίων συχνά ονομάζονται επεισόδια. Η δομή της είναι ως εξής: ΑΒΑΓΑΔΑ, όπου Α είναι το αρχικό θέμα, ενώ τα υπόλοιπα γράμματα αντιπροσωπεύουν το κάθε καινούριο θέμα που εμφανίζεται.
Πορεία διδασκαλίας: (2 διδακτικές ώρες)
     Σε περίπτωση που πρώτη φορά μιλάμε για τη φόρμα ροντό, καλό θα ήταν η πρώτη διδακτική ώρα να αφιερωθεί στην εξήγηση και κατανόηση της φόρμας. Σε περίπτωση που έχουμε ήδη μιλήσει στο παρελθόν, τότε μπορούν να παραλειφθούν οι αρχικές …