Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ

Πρόκειται για ένα παιχνίδι δικής μου εμπνεύσεως και στηρίζεται στην Ενεργητική Ακρόαση και στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Μπορεί να παιχτεί από παιδιά 5 - 12 ετών.
Οδηγίες: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων, κάθε ομάδα επιλέγει ένα όνομα που θα την αντιπροσωπεύει και το γράφουμε στον πίνακα. Στη συνέχεια ακούν έναν ήχο και θα πρέπει να τον αναγνωρίσουν. Κάθε ομάδα συσκέπτεται χαμηλόφωνα και αφού επιλέξουν την απάντηση που θεωρούν σωστή (ομόφωνα ή πλειοψηφικά), στέλνουν έναν εκπρόσωπο να το πει στο αυτί του εκπαιδευτικού. Ο εκπρόσωπος είναι διαφορετικός κάθε φορά που αλλάζει ο ήχος (τα παιδιά κάθε ομάδας επιλέγουν με ποια σειρά θα έρχονται να ψιθυρίζουν τον ήχο). Όποια ομάδα βρει τη σωστή απάντηση παίρνει πόντο.

Για παράδειγμα:

Ανίκητοι
ΙΙ
Αετοί
ΙΙΙΙ
Σούπερ Ήρωες
ΙΙΙ
Ανώνυμοι
ΙΙ

 ΠΡΟΣΟΧΗ αν κάποιο παιδί φωνάξει την απάντηση τότε η ομάδα του χάνει πόντο, ακόμα και αν η απάντηση που έδωσε είναι σωστή.

Οι ήχοι που χρησιμοποιώ είναι παρμένοι από το "Πρόγραμμα Μελίνα" και μπορείτε να τους βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Διάφοροι Ήχοι - Πρόγραμμα Μελίνα

http://www.iema.gr/data/EducationalProjects/Melina/Tracks/Hxoi/sounds.htm

Περιλαμβάνει ήχους από το περιβάλλον, τα μέσα συγκοινωνίας, επαγγέλματα, ζώα, ανθρώπους και άλλους διάφορους ήχους.

Το παιχνίδι αυτό το χρησιμοποιώ κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Όταν μαθαίνω στους μαθητές μου τα όργανα της ευρωπαϊκής ορχήστρας, τα παραδοσιακά όργανα ή το Καρναβάλι των Ζώων και τον Πέτρο και τον Λύκο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δραστηριότητες για βρέφη (12-18 μηνών)

Το μικρό σας έχει αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο και να εκφράζεται. Έτσι είναι γεμάτο ενθουσιασμό και μερικές φορές γεμάτο πείσμα! Μάθετε ποια παιχνίδια του προσφέρουν στήριξη για τα πρώτα του βήματα, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να πάρει ιδέες και να μάθει να ανταποκρίνεται στους γύρω του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία;


1) Το παιδί σας μπορεί πια να περπατάει και αισθάνεται περήφανο για αυτό 2) Του αρέσει να απασχολεί τον εαυτό του και να εξερευνεί τα πάντα 3) Μπορεί να ενώνει ιδέες διαμορφώνοντας ένα βασικό σχέδιο 4) Δείχνει την αγάπη του με αγκαλίτσες, φιλάκια και χαμογελάκια 5) Μπορεί να βάζει και να βγάζει αντικείμενα μέσα και έξω από ένα κουτί 6} Αρχίζει να αντιδρά στα αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο - για παράδειγμα, αγκαλιάζει το αρκουδάκι του 7) Του αρέσει να μιμείται εσάς όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού.
Απολαύστε ώρες ξέγνοιαστου και δημιουργικού παιχνιδ…

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Μουσική Παιδαγωγική (Open Courses)

Ψάχνοντας το διαδίκτυο για ιδέες και άλλα θέματα πάνω στη Μουσική Παιδαγωγική, "έπεσα" πάνω σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα open courses του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Λήδα Στάμου. Προσωπικά τα βίντεο που παραθέτω παρακάτω, τα θεωρώ εξαιρετικά επιμορφωτικά και διδακτικά προς όλους όσοι ασχολούνται με το μάθημα της Μουσικής Αγωγής και σας προτείνω να τα παρακολουθήσετε.
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικήςΕξοικείωση με τους τρόπους με τους οποίους η κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της μουσικής για την κατανόηση μουσικών φαινομένων και εννοιών και για την ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων των μαθητών.
http://opencourses.uom.gr/courses/mousikhs-episthmhs-kai-texnhs/1015-moysikh-paidagogikh-iii/enothtes/1020-h-kinhsh-sto-mathhma-ths-moysikhs?vid=2667&vtp=720
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικής – ΔραστηριότητεςΔραστηριότητες κίνησης στο μάθημα της μουσικής τοποθετημένες αναπτυξιακά. Βιωματικές εμπειρίες και …