Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΡΥΘΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

     Το παρακάτω παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια επαναληπτική δραστηριότητα αφού έχετε διδάξει στους μαθητές σας τα ρυθμικά στοιχεία (απλά και σύνθετα). Έτσι έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε αν οι μαθητές σας μπορούν να αναγνωρίσουν και να αποδώσουν σωστά ρυθμικά μοτίβα, χωρίς το άγχος της εξέτασης ή ενός διαγωνίσματος.Προετοιμασία


 1. Τυπώστε αριθμημένα ρυθμικά μοτίβα 2 μέτρων (6 ή 8 διαφορετικά μεταξύ τους) σε μια Α4 κόλλα χαρτιού.
 2. Βγάλτε φωτοτυπίες, μία για κάθε μαθητή.
 3. Κάνετε πλαστικοποίηση για να μην καταστραφούν από την χρήση.
 4. Κόψτε τα ρυθμικά μοτίβα των δύο μέτρων ξεχωριστά σε καρτέλες.
 5. Τοποθετείστε τα σε ένα φάκελο (αντιστοιχεί ένας φάκελος σε κάθε μαθητή).
 6. Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές σας μπορούν να διαβάσουν τα ρυθμικά μοτίβα που έχετε επιλέξει.

Πορεία Παιχνιδιού

 1. Διαλέξτε 2 καρτέλες και πείτε στους μαθητές σας να τις τοποθετήσουν μπροστά τους.
 2. Παίξτε με παλαμάκια το ρυθμό της μιας καρτέλας. Ζητείστε από τους μαθητές σας να τον αναγνωρίσουν και να επιλέξουν μια από τις δύο καρτέλες που έχουν μπροστά τους.
 3. Παίξτε όλοι μαζί το ρυθμικό μοτίβο.
 4. Στη συνέχεια επιλέξτε 3 καρτέλες και ακολουθείστε την ίδια διαδικασία.
 5. Συνεχίστε προσθέτοντας κάρτες μέχρι να τις έχουν όλες μπροστά τους.
 6. Σε δεύτερο επίπεδο αντί να παίζετε παλαμάκια μπορείτε να παίζετε κάποιο κρουστό όργανο (π.χ. τύμπανο).
 7. Σε τρίτο επίπεδο παίξτε τα ρυθμικά μοτίβα στο πιάνο ή αρμόνιο της τάξης. Χρησιμοποιήστε επίσης και ρυθμικά μοτίβα που περιέχουν μισά και ολόκληρα (έχουν δηλαδή διάρκεια).

Τη φωτοτυπία με τα ρυθμικά μοτίβα μπορείτε να τη βρείτε εδώ: http://banddirectorstalkshop.com/wp-content/uploads/2016/01/Rhythm_Envelope_Game.pdf

Για αρχή όμως θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολα γι' αυτό σας προτείνω να ξεκινήσετε με απλά ρυθμικά μοτίβα τετάρτων και ογδόων. Καρτέλες θα βρείτε εδώ: https://laytonmusic.wordpress.com/2007/12/19/rhythm-flashcards/.

Καθώς και καρτέλες ρυθμικών στοιχείων στη σελίδα 41 του βιβλίου εργασιών της Β' Δημοτικού. (http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/mousiki_b/ergas_1_60.pdf)


ΠΗΓΗ:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δραστηριότητες για βρέφη (12-18 μηνών)

Το μικρό σας έχει αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο και να εκφράζεται. Έτσι είναι γεμάτο ενθουσιασμό και μερικές φορές γεμάτο πείσμα! Μάθετε ποια παιχνίδια του προσφέρουν στήριξη για τα πρώτα του βήματα, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να πάρει ιδέες και να μάθει να ανταποκρίνεται στους γύρω του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία;


1) Το παιδί σας μπορεί πια να περπατάει και αισθάνεται περήφανο για αυτό 2) Του αρέσει να απασχολεί τον εαυτό του και να εξερευνεί τα πάντα 3) Μπορεί να ενώνει ιδέες διαμορφώνοντας ένα βασικό σχέδιο 4) Δείχνει την αγάπη του με αγκαλίτσες, φιλάκια και χαμογελάκια 5) Μπορεί να βάζει και να βγάζει αντικείμενα μέσα και έξω από ένα κουτί 6} Αρχίζει να αντιδρά στα αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο - για παράδειγμα, αγκαλιάζει το αρκουδάκι του 7) Του αρέσει να μιμείται εσάς όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού.
Απολαύστε ώρες ξέγνοιαστου και δημιουργικού παιχνιδ…

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Μουσική Παιδαγωγική (Open Courses)

Ψάχνοντας το διαδίκτυο για ιδέες και άλλα θέματα πάνω στη Μουσική Παιδαγωγική, "έπεσα" πάνω σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα open courses του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Λήδα Στάμου. Προσωπικά τα βίντεο που παραθέτω παρακάτω, τα θεωρώ εξαιρετικά επιμορφωτικά και διδακτικά προς όλους όσοι ασχολούνται με το μάθημα της Μουσικής Αγωγής και σας προτείνω να τα παρακολουθήσετε.
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικήςΕξοικείωση με τους τρόπους με τους οποίους η κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της μουσικής για την κατανόηση μουσικών φαινομένων και εννοιών και για την ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων των μαθητών.
http://opencourses.uom.gr/courses/mousikhs-episthmhs-kai-texnhs/1015-moysikh-paidagogikh-iii/enothtes/1020-h-kinhsh-sto-mathhma-ths-moysikhs?vid=2667&vtp=720
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικής – ΔραστηριότητεςΔραστηριότητες κίνησης στο μάθημα της μουσικής τοποθετημένες αναπτυξιακά. Βιωματικές εμπειρίες και …