Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...
     Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: http://teachrock.org/lesson-plan-collections/

θα μεταφερθείτε σε μια ιστοσελίδα με ΔΩΡΕΑΝ σχέδια μαθήματος. Η θεματολογία τους ποικίλει, κεντρικό ρόλο όμως έχει η ΡΟΚ μουσική, η ιστορία και η εξέλιξή της μέχρι τις μέρες μας.
     Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό (δωρεάν).

     Τα μαθήματα αποτελούνται από ολιγόλεπτα βίντεο (στα αγγλικά), όμως θεωρώ ότι πολύ εύκολα μπορεί κανείς να τα μεταφράσει και συγχρόνως να σχολιάζει κατά τη διάρκεια προβολής τους, ενώ περιλαμβάνονται και ερωτήσεις κατανόησής τους.

     Απευθύνονται σε παιδιά κυρίως Γυμνασίου και Λυκείου, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε παιδιά Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού.

     Προτείνω λοιπόν τα σχέδια μαθήματος που υπάρχουν: 

1) για τους Beatles:  http://teachrock.org/book/beatles/

Προσωπικά αφιερώνω πάντα 1-2 μαθήματα στο συγκεκριμένο συγκρότημα σε παιδιά των Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Δείτε το σχέδιο μαθήματος μου εδώ: http://paizomemousiki.blogspot.gr/2015/03/yellow-submarine-beatles.html


2) για τον Bob Dylan: http://teachrock.org/chapter/bob-dylan/

Κάνω ένα ειδικό αφιέρωμα σε εκείνον (ειδικά αφού πήρε το Νόμπελ) με αφορμή το τραγούδι BLOWIN' IN THE WIND που βρίσκεται στο κεφ. 13 του βιβλίου Μουσικής της Στ΄ Δημοτικού.


     Τέλος θα έλεγα, ότι παρακολουθώντας τα βίντεο που προτείνονται, έμαθα πολλά πράγματα που δεν γνώριζα. Είναι μια καλή ευκαιρία νομίζω, να μάθουμε όλοι την ιστορία της ΡΟΚ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Ο ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ

Ένα ακόμη αγαπημένο τραγούδι των μαθητών μου είναι "ο Κιθαρίστας". Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε τελικές - καλοκαιρινές γιορτές και έχει πάντα μεγάλη επιτυχία. Έχω προσθέσει κινήσεις που αναλογούν στην πορεία της ιστορίας που διηγούνται οι στίχοι του. Με αυτό τον τρόπο η εκμάθηση των στίχων είναι σχετικά εύκολη και έχει ένα αρκετά εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την παρουσίασή του. Το έχω παρουσιάσει με παιδιά Νηπιαγωγείου μέχρι και Γ΄ τάξη του Δημοτικού.
Στόχοι/Σκοποί:

- Εισαγωγή στο μέτρο 3/4
- Εισαγωγή στον συντονισμό του παλμού της μουσικής
- Δραματοποίηση των στίχων
- Συνδυασμός τραγουδιού και κίνησης


Υλικά:
- Φωτοτυπία εικονογράφησης
- Κρουστά μουσικά όργανα
- Αρμόνιο ή κιθάρα (για τον εκπαιδευτικό)
- Ηχητικό Σύστημα

Χρόνος διδασκαλίας:

 2- 3 διδακτικές ώρες (ανάλογα την ηλικία και το ενδιαφέρον των παιδιών).

Το τραγούδι:

Οι στίχοι:                                                                      Οι κινήσεις:

Ήτανε ένας κιθαρίστας                                …

Guest Post: Μια πολυάσχολη αράχνη, του Έρικ Καρλ (vol. 2)

Στόχοι/Σκοποί:
·Γνωριμία και κατανόηση της μουσικής φόρμας ροντό. ·Σύνθεση ρυθμικών ή/και μελωδικών σχημάτων. ·Καλλιέργεια φαντασίας. ·Συνεργασία ομάδων. ·Απόδοση ηχοϊστορίας.
Υλικά:
·Το κείμενο του παραμυθιού ·CD player ·Μουσικά όργανα
Σε μεγαλύτερες ηλικίες που έχουμε ήδη μιλήσει για τη φόρμα ροντό ή έχουμε σκοπό να το κάνουμε, θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να συνθέσουμε ρυθμικά ή μελωδικά σχήματα για το κάθε ζώο. Στη φόρμα ροντώ (ή κυκλική φόρμα), το αρχικό θέμα (ή ρεφραίν) αντιπαραβάλλεται με εντονότερα θέματα, οι ενότητες των οποίων συχνά ονομάζονται επεισόδια. Η δομή της είναι ως εξής: ΑΒΑΓΑΔΑ, όπου Α είναι το αρχικό θέμα, ενώ τα υπόλοιπα γράμματα αντιπροσωπεύουν το κάθε καινούριο θέμα που εμφανίζεται.
Πορεία διδασκαλίας: (2 διδακτικές ώρες)
     Σε περίπτωση που πρώτη φορά μιλάμε για τη φόρμα ροντό, καλό θα ήταν η πρώτη διδακτική ώρα να αφιερωθεί στην εξήγηση και κατανόηση της φόρμας. Σε περίπτωση που έχουμε ήδη μιλήσει στο παρελθόν, τότε μπορούν να παραλειφθούν οι αρχικές …