Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαβάζοντας: "Ω! Ένα βιβλίο με ήχους"


         Πριν λίγες μέρες αγόρασα αυτό το βιβλίο στην κόρη μου (26 μηνών), πρόκειται για το "Ω! ένα βιβλίο με ήχους " του Ερβέ Τυλλέ. 

     Μόλις το ξεφύλλισα αμέσως κατάλαβα ότι, εκτός από το να το διαβάζω μαζί με την κόρη μου, μπορώ να φτιάξω ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα για τους μαθητές μου.

     Το βιβλίο αυτό είναι κάτι ανάμεσα σε "ζωντανό" βιβλίο (αφού ποτέ δε διαβάζεται με τον ίδιο τρόπο) και ηχητικό παιχνίδι. Μπορεί να διαβαστεί από 1, 2 ή και περισσότερα άτομα ταυτόχρονα. Κάθε εικόνα του αποτελεί και μια ξεχωριστή γραφική παρτιτούρα. 

     Πρωταγωνιστούν 3 φωνήματα (το Ω, το Α και το ΙΟΥ), κάθε ένα έχει διαφορετικό χρώμα. Το Ω είναι μπλε, το Α είναι κόκκινο και το ΙΟΥ είναι κίτρινο. Πατάς πάνω τους ή τα δείχνεις και παράγεις τον αντίστοιχο ήχο στις συνθήκες που περιγράφονται στην εκάστοτε σελίδα.

      Οι γραφικές παρτιτούρες περιλαμβάνουν φωνητικούς πειραματισμούς με θέματα όπως: 

  1. η ένταση (forte, piano, crescendo, diminuendo)
  2. η ταχύτητα (accelerando, ritardando)
  3. το τονικό ύψος (ψηλά, χαμηλά)
  4. τον αυτοσχεδιασμό
  5. τα συναισθήματα
Δείγμα από το βιβλίο βλέπετε στις παρακάτω εικόνες:


     Αν θέλετε να τις κατεβάσετε σε μορφή pdf πατήστε εδώ: http://tsalapeteinos.com/files/books/tullet-ixoi/pagesFrom-tsalap-tullet-ixoi.pdf


Δραστηριότητες:

1. Σκανάρετε τις εικόνες του βιβλίου και με έναν προτζέκτορα προβάλετε τις στους μαθητές (αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορείτε να μοιράσετε φωτοτυπίες). Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως ένα αυτοτελές μάθημα ή συμπληρωματικά με κάποιο μάθημα που ασχολείται π.χ. με την ένταση και να προβάλλετε συγκεκριμένες εικόνες από το βιβλίο.

2. Ζητήστε από τους μαθητές σας να φτιάξουν τη δική τους γραφική παρτιτούρα, να βρουν άλλα φωνήματα με διαφορετικό χρώμα και να ξεκινήσουν τους δικούς τους πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς με τη φωνή τους. Μπορούν να εργαστούν σε ομάδες και στο τέλος να παρουσιάσουν αυτό που έφτιαξαν.


Σημείωση:

     Η παρούσα δημοσίευση δεν αποτελεί διαφήμιση, ούτε υπήρξε παρακίνηση συγγραφής της από κάποιο εκδοτικό οίκο ή βιβλιοπωλείο. Το κείμενο περιέχει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις.
     

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δραστηριότητες για βρέφη (12-18 μηνών)

Το μικρό σας έχει αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο και να εκφράζεται. Έτσι είναι γεμάτο ενθουσιασμό και μερικές φορές γεμάτο πείσμα! Μάθετε ποια παιχνίδια του προσφέρουν στήριξη για τα πρώτα του βήματα, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να πάρει ιδέες και να μάθει να ανταποκρίνεται στους γύρω του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία;


1) Το παιδί σας μπορεί πια να περπατάει και αισθάνεται περήφανο για αυτό 2) Του αρέσει να απασχολεί τον εαυτό του και να εξερευνεί τα πάντα 3) Μπορεί να ενώνει ιδέες διαμορφώνοντας ένα βασικό σχέδιο 4) Δείχνει την αγάπη του με αγκαλίτσες, φιλάκια και χαμογελάκια 5) Μπορεί να βάζει και να βγάζει αντικείμενα μέσα και έξω από ένα κουτί 6} Αρχίζει να αντιδρά στα αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο - για παράδειγμα, αγκαλιάζει το αρκουδάκι του 7) Του αρέσει να μιμείται εσάς όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού.
Απολαύστε ώρες ξέγνοιαστου και δημιουργικού παιχνιδ…

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Μουσική Παιδαγωγική (Open Courses)

Ψάχνοντας το διαδίκτυο για ιδέες και άλλα θέματα πάνω στη Μουσική Παιδαγωγική, "έπεσα" πάνω σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα open courses του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Λήδα Στάμου. Προσωπικά τα βίντεο που παραθέτω παρακάτω, τα θεωρώ εξαιρετικά επιμορφωτικά και διδακτικά προς όλους όσοι ασχολούνται με το μάθημα της Μουσικής Αγωγής και σας προτείνω να τα παρακολουθήσετε.
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικήςΕξοικείωση με τους τρόπους με τους οποίους η κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της μουσικής για την κατανόηση μουσικών φαινομένων και εννοιών και για την ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων των μαθητών.
http://opencourses.uom.gr/courses/mousikhs-episthmhs-kai-texnhs/1015-moysikh-paidagogikh-iii/enothtes/1020-h-kinhsh-sto-mathhma-ths-moysikhs?vid=2667&vtp=720
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικής – ΔραστηριότητεςΔραστηριότητες κίνησης στο μάθημα της μουσικής τοποθετημένες αναπτυξιακά. Βιωματικές εμπειρίες και …