Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Guest Post: Μια πολυάσχολη αράχνη, του Έρικ Καρλ (vol. 2)


Στόχοι/Σκοποί:

·         Γνωριμία και κατανόηση της μουσικής φόρμας ροντό.
·         Σύνθεση ρυθμικών ή/και μελωδικών σχημάτων.
·         Καλλιέργεια φαντασίας.
·         Συνεργασία ομάδων.
·         Απόδοση ηχοϊστορίας.

Υλικά:

·         Το κείμενο του παραμυθιού
·         CD player
·         Μουσικά όργανα

Σε μεγαλύτερες ηλικίες που έχουμε ήδη μιλήσει για τη φόρμα ροντό ή έχουμε σκοπό να το κάνουμε, θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να συνθέσουμε ρυθμικά ή μελωδικά σχήματα για το κάθε ζώο.
Στη φόρμα ροντώ (ή κυκλική φόρμα), το αρχικό θέμα (ή ρεφραίν) αντιπαραβάλλεται με εντονότερα θέματα, οι ενότητες των οποίων συχνά ονομάζονται επεισόδια. Η δομή της είναι ως εξής: ΑΒΑΓΑΔΑ, όπου Α είναι το αρχικό θέμα, ενώ τα υπόλοιπα γράμματα αντιπροσωπεύουν το κάθε καινούριο θέμα που εμφανίζεται.

Πορεία διδασκαλίας: (2 διδακτικές ώρες)

     Σε περίπτωση που πρώτη φορά μιλάμε για τη φόρμα ροντό, καλό θα ήταν η πρώτη διδακτική ώρα να αφιερωθεί στην εξήγηση και κατανόηση της φόρμας. Σε περίπτωση που έχουμε ήδη μιλήσει στο παρελθόν, τότε μπορούν να παραλειφθούν οι αρχικές δραστηριότητες και να προχωρήσετε κατευθείαν στην ηχοϊστορία.

Ροντό:

·         Μπορείτε είτε να ξεκινήσετε από τον ορισμό της φόρμας ροντό, είτε αυτός να προκύψει κατόπιν ακροάσεων και συζήτησης.

·         Προτεινόμενες ακροάσεις:

Το κοντσέρτο του Χατζηδάκι από το Χαμόγελο της Τζοκόντα


 το Alla Turka, W.A. Mozart 


ή όποιο άλλο κομμάτι επιθυμείτε σε μορφή ροντό. 

·         Οπτικοποιείστε τα μουσικά θέματα είτε με σχήματα στον πίνακα, είτε με χρωματιστά ξυλάκια, είτε με γράμματα, προκειμένου να γίνει εμφανής η δομή του ΑΒΑΓΑΔΑ.

·         Για τη μορφή ροντό υπάρχει και το σχέδιο μαθήματος από την συνάδελφο Βασιλική Μάρκου, όπου χρησιμοποιούνται ένα ρυθμικό σχήμα με body percussion ως θέμα Α, κινητικός και φωνητικός αυτοσχεδιασμός ως θέματα Β και Γ αντίστοιχα.


Η ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΑ:

Νωρίς κάποιο πρωί, το αεράκι έφερε απ' τα χωράφια μιαν αράχνη, Από το σώμα της κρεμόταν μια λεπτή, σαν μεταξωτή, κλωστή. Η αράχνη προσγειώθηκε σ' έναν φράχτη...και με την μεταξωτή της κλωστή άρχισε να υφαίνει έναν ιστό.

"Χμ, χμ!" είπε το άλογο. "Θες να σε πάω μια βόλτα;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Μουουου!" είπε η αγελάδα. "Θες λίγο χορταράκι;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Μπε, μπε!" βέλασε το πρόβατο. "Πάμε να τρέξουμε στο λιβάδι;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Μπεεεεεεε!" και το κατσικάκι. "Πάμε να σκαρφαλώσουμε στα βράχια;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Γρρρρ! Γρρρ!" γρύλισε το γουρουνάκι. "Πάμε να κυλιστούμε στην λάσπη;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Γαβ! Γαβ!" γάβγισε ο σκύλος. "Πάμε να κυνηγήσουμε μια γάτα;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Νιάου!" νιαούρισε η γάτα. "Πάμε για έναν υπνάκο;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Κουακ! Κουακ!" φώναξε η πάπια. "Έρχεσαι για μια βουτιά;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Μόλις είχε τελειώσει τον ιστό της.

"Κικιρίκου!" έκραξε ο κόκορας. "Πάμε να πιάσουμε μια μύγα;"
Και μ' ένα χρραπ! η αράχνη έπιασε τη μυγα στον ιστό της.

"Χου; Χου;" ρώτησε η κουκουβάγια. "Ποιος έφτιαξε αυτόν τον όμορφο ιστό;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε αποκοιμηθεί.

Ήταν μια μέρα με πολύ πολύ δουλειά.

Πορεία Διδασκαλίας:

·         Διαβάστε την ηχοϊστορία.
·         Συνθέστε με τους μαθητές ρυθμικά ή μελωδικά μουσικά θέματα για το κάθε ζώο.
·         Το θέμα Α θα είναι η αράχνη.
·         Θέμα Β το άλογο, Γ η αγελάδα κ.ο.κ.
·         Σκεφτείτε μια εισαγωγή και έναν επίλογο αντίστοιχα.
·         Χωρίστε τους μαθητές σε ομάδες, ανάλογα με το ποιοι εκτελούν τι.
·         Κάντε πρόβα το κάθε θέμα.
·         Αφηγηθείτε την ιστορία, χρησιμοποιώντας τη μουσική επένδυση που φτιάξατε μαζί με τους μαθητές σας.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

H Ελένη Τσαουσάκη ασχολείται με τη μουσική από μικρή. Όταν ήταν 11 χρονών ξεκίνησε να μαθαίνει άρπα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και το Δίπλωμά της το 2004 ως μαθήτρια της Γ. Ξαγαρά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με την E.L. Jones στο Royal Northern College of Music. Σπούδασε επίσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. από όπου και τελείωσε το 2008. Ως επιτυχούσα του Α.Σ.Ε.Π. διορίστηκε το 2010 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία δίνοντας συναυλίες σόλο, μουσικής δωματίου ή συμμετέχοντας σε ορχήστρες. Στους φίλους της είναι γνωστή ως η Ελένη η Άρπα, ενώ για τους πιο μικρούς μαθητές της στο σχολείο είναι η Κυρία Μουσική. 

Πηγές: 

2.  Μια πολυάσχολη αράχνη, Eric Carle, εκδόσεις καλειδοσκόπιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δραστηριότητες για βρέφη (12-18 μηνών)

Το μικρό σας έχει αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο και να εκφράζεται. Έτσι είναι γεμάτο ενθουσιασμό και μερικές φορές γεμάτο πείσμα! Μάθετε ποια παιχνίδια του προσφέρουν στήριξη για τα πρώτα του βήματα, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να πάρει ιδέες και να μάθει να ανταποκρίνεται στους γύρω του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία;


1) Το παιδί σας μπορεί πια να περπατάει και αισθάνεται περήφανο για αυτό 2) Του αρέσει να απασχολεί τον εαυτό του και να εξερευνεί τα πάντα 3) Μπορεί να ενώνει ιδέες διαμορφώνοντας ένα βασικό σχέδιο 4) Δείχνει την αγάπη του με αγκαλίτσες, φιλάκια και χαμογελάκια 5) Μπορεί να βάζει και να βγάζει αντικείμενα μέσα και έξω από ένα κουτί 6} Αρχίζει να αντιδρά στα αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο - για παράδειγμα, αγκαλιάζει το αρκουδάκι του 7) Του αρέσει να μιμείται εσάς όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού.
Απολαύστε ώρες ξέγνοιαστου και δημιουργικού παιχνιδ…

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Μουσική Παιδαγωγική (Open Courses)

Ψάχνοντας το διαδίκτυο για ιδέες και άλλα θέματα πάνω στη Μουσική Παιδαγωγική, "έπεσα" πάνω σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα open courses του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Λήδα Στάμου. Προσωπικά τα βίντεο που παραθέτω παρακάτω, τα θεωρώ εξαιρετικά επιμορφωτικά και διδακτικά προς όλους όσοι ασχολούνται με το μάθημα της Μουσικής Αγωγής και σας προτείνω να τα παρακολουθήσετε.
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικήςΕξοικείωση με τους τρόπους με τους οποίους η κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της μουσικής για την κατανόηση μουσικών φαινομένων και εννοιών και για την ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων των μαθητών.
http://opencourses.uom.gr/courses/mousikhs-episthmhs-kai-texnhs/1015-moysikh-paidagogikh-iii/enothtes/1020-h-kinhsh-sto-mathhma-ths-moysikhs?vid=2667&vtp=720
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικής – ΔραστηριότητεςΔραστηριότητες κίνησης στο μάθημα της μουσικής τοποθετημένες αναπτυξιακά. Βιωματικές εμπειρίες και …