Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Guest Post: Μια πολυάσχολη αράχνη, του Έρικ Καρλ (vol. 2)


Στόχοι/Σκοποί:

·         Γνωριμία και κατανόηση της μουσικής φόρμας ροντό.
·         Σύνθεση ρυθμικών ή/και μελωδικών σχημάτων.
·         Καλλιέργεια φαντασίας.
·         Συνεργασία ομάδων.
·         Απόδοση ηχοϊστορίας.

Υλικά:

·         Το κείμενο του παραμυθιού
·         CD player
·         Μουσικά όργανα

Σε μεγαλύτερες ηλικίες που έχουμε ήδη μιλήσει για τη φόρμα ροντό ή έχουμε σκοπό να το κάνουμε, θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να συνθέσουμε ρυθμικά ή μελωδικά σχήματα για το κάθε ζώο.
Στη φόρμα ροντώ (ή κυκλική φόρμα), το αρχικό θέμα (ή ρεφραίν) αντιπαραβάλλεται με εντονότερα θέματα, οι ενότητες των οποίων συχνά ονομάζονται επεισόδια. Η δομή της είναι ως εξής: ΑΒΑΓΑΔΑ, όπου Α είναι το αρχικό θέμα, ενώ τα υπόλοιπα γράμματα αντιπροσωπεύουν το κάθε καινούριο θέμα που εμφανίζεται.

Πορεία διδασκαλίας: (2 διδακτικές ώρες)

     Σε περίπτωση που πρώτη φορά μιλάμε για τη φόρμα ροντό, καλό θα ήταν η πρώτη διδακτική ώρα να αφιερωθεί στην εξήγηση και κατανόηση της φόρμας. Σε περίπτωση που έχουμε ήδη μιλήσει στο παρελθόν, τότε μπορούν να παραλειφθούν οι αρχικές δραστηριότητες και να προχωρήσετε κατευθείαν στην ηχοϊστορία.

Ροντό:

·         Μπορείτε είτε να ξεκινήσετε από τον ορισμό της φόρμας ροντό, είτε αυτός να προκύψει κατόπιν ακροάσεων και συζήτησης.

·         Προτεινόμενες ακροάσεις:

Το κοντσέρτο του Χατζηδάκι από το Χαμόγελο της Τζοκόντα


 το Alla Turka, W.A. Mozart 


ή όποιο άλλο κομμάτι επιθυμείτε σε μορφή ροντό. 

·         Οπτικοποιείστε τα μουσικά θέματα είτε με σχήματα στον πίνακα, είτε με χρωματιστά ξυλάκια, είτε με γράμματα, προκειμένου να γίνει εμφανής η δομή του ΑΒΑΓΑΔΑ.

·         Για τη μορφή ροντό υπάρχει και το σχέδιο μαθήματος από την συνάδελφο Βασιλική Μάρκου, όπου χρησιμοποιούνται ένα ρυθμικό σχήμα με body percussion ως θέμα Α, κινητικός και φωνητικός αυτοσχεδιασμός ως θέματα Β και Γ αντίστοιχα.


Η ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΑ:

Νωρίς κάποιο πρωί, το αεράκι έφερε απ' τα χωράφια μιαν αράχνη, Από το σώμα της κρεμόταν μια λεπτή, σαν μεταξωτή, κλωστή. Η αράχνη προσγειώθηκε σ' έναν φράχτη...και με την μεταξωτή της κλωστή άρχισε να υφαίνει έναν ιστό.

"Χμ, χμ!" είπε το άλογο. "Θες να σε πάω μια βόλτα;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Μουουου!" είπε η αγελάδα. "Θες λίγο χορταράκι;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Μπε, μπε!" βέλασε το πρόβατο. "Πάμε να τρέξουμε στο λιβάδι;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Μπεεεεεεε!" και το κατσικάκι. "Πάμε να σκαρφαλώσουμε στα βράχια;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Γρρρρ! Γρρρ!" γρύλισε το γουρουνάκι. "Πάμε να κυλιστούμε στην λάσπη;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Γαβ! Γαβ!" γάβγισε ο σκύλος. "Πάμε να κυνηγήσουμε μια γάτα;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Νιάου!" νιαούρισε η γάτα. "Πάμε για έναν υπνάκο;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε πολύ δουλειά. Έπλεκε τον ιστό της.

"Κουακ! Κουακ!" φώναξε η πάπια. "Έρχεσαι για μια βουτιά;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Μόλις είχε τελειώσει τον ιστό της.

"Κικιρίκου!" έκραξε ο κόκορας. "Πάμε να πιάσουμε μια μύγα;"
Και μ' ένα χρραπ! η αράχνη έπιασε τη μυγα στον ιστό της.

"Χου; Χου;" ρώτησε η κουκουβάγια. "Ποιος έφτιαξε αυτόν τον όμορφο ιστό;"
Η αράχνη δεν απάντησε. Είχε αποκοιμηθεί.

Ήταν μια μέρα με πολύ πολύ δουλειά.

Πορεία Διδασκαλίας:

·         Διαβάστε την ηχοϊστορία.
·         Συνθέστε με τους μαθητές ρυθμικά ή μελωδικά μουσικά θέματα για το κάθε ζώο.
·         Το θέμα Α θα είναι η αράχνη.
·         Θέμα Β το άλογο, Γ η αγελάδα κ.ο.κ.
·         Σκεφτείτε μια εισαγωγή και έναν επίλογο αντίστοιχα.
·         Χωρίστε τους μαθητές σε ομάδες, ανάλογα με το ποιοι εκτελούν τι.
·         Κάντε πρόβα το κάθε θέμα.
·         Αφηγηθείτε την ιστορία, χρησιμοποιώντας τη μουσική επένδυση που φτιάξατε μαζί με τους μαθητές σας.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

H Ελένη Τσαουσάκη ασχολείται με τη μουσική από μικρή. Όταν ήταν 11 χρονών ξεκίνησε να μαθαίνει άρπα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και το Δίπλωμά της το 2004 ως μαθήτρια της Γ. Ξαγαρά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με την E.L. Jones στο Royal Northern College of Music. Σπούδασε επίσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. από όπου και τελείωσε το 2008. Ως επιτυχούσα του Α.Σ.Ε.Π. διορίστηκε το 2010 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία δίνοντας συναυλίες σόλο, μουσικής δωματίου ή συμμετέχοντας σε ορχήστρες. Στους φίλους της είναι γνωστή ως η Ελένη η Άρπα, ενώ για τους πιο μικρούς μαθητές της στο σχολείο είναι η Κυρία Μουσική. 

Πηγές: 

2.  Μια πολυάσχολη αράχνη, Eric Carle, εκδόσεις καλειδοσκόπιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος: ·         Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους. ·         Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ. ·         Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες. ·         Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα. ·         Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο. 2.Σκοπός: ·         Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα». ·         Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα». ·         Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος. ·         Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία. 3.Διδακτική προσέγγιση: ·   Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια). ·        Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό). 4.Δια

Α ΡΑΜ ΣΑΜ ΣΑΜ

Παραδοσιακό μαροκινό τραγούδι με κινήσεις. Οι στίχοι του δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο νόημα. ΣΤΙΧΟΙ: Ελληνικοί στίχοι: Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Ακούω, ακούω κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Κοιτάζω, κοιτάζω, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Φουσκώνω, φουσκώνω, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Φωνάζω, φωνάζω, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Παραλλαγή: Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ γκούλε γκούλε γκούλε γκούλε γκούλε ραμ σαμ σαμ  (x2) Στα γόνατα, στα γόνατα και στο στήθος στήθος στήθος  στήθος γόνατα και πάνω και κάτω και στο στήθος στή

ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΒΡΟΧΗ (ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΑ)

Στόχοι/Σκοποί: Εισαγωγή στην ηχητική απόδοση μιας ιστορίας Εισαγωγή στη δραματοποιημένη κίνηση Εισαγωγή στην έννοια του crescendo Εισαγωγή στην έννοια του accelerando Υλικά: Μεγάλος χώρος για κίνηση Κρουστά όργανα τάξης Διάφορα ηχογόνα αντικείμενα (μολύβια, φελλοί, μπουκάλια κ.τ.λ.) Εικόνα που να παραπέμπει στην ιστορία (πλαστικοποιημένη και σε μεγέθυνση) Εισαγωγικές Δραστηριότητες:  Προετοιμάστε το θέμα της ηχοιστορίας προκαλώντας μια συζήτηση με τα παιδιά. Π.χ. Ρωτήστε τα: "Σας έχει ποτέ συμβεί, ενώ περπατάτε στο δρόμο, να πιάσει μια ξαφνική βροχή;", "Όταν βρέχει και δεν κρατάμε ομπρέλα, πως συνήθως περπατάμε;". Ανάλογα με τις απαντήσεις τους καθοδηγήστε τα προς την υπόθεση της ιστορίας που θα ακολουθήσει. Δείξτε μια εικόνα η οποία περιγράφει την υπόθεση της ιστορίας που θα ακολουθήσει στα παιδιά και έπειτα ζητείστε τους να σας πουν τι βλέπουν.  Στη συνέχεια προσπαθήστε να αποδώσετε αυτά που βλέπετε στην εικόνα (π.χ. πουλ