Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑ (ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΑ)
Υλικά:
  - Μεγάλος χώρος για κίνηση
  - cd player
  - Waltz No 1 (Grand Valse Brillante) σε Μι ύφεση μείζονα Op. 18 του Frederic Chopin.
Στόχοι: - Εισαγωγή στην ηχητική απόδοση μιας ιστορίας.
             - Εισαγωγή στη δραματοποιημένη κίνηση
             - Εκμάθηση των σταδίων ανάπτυξης της πεταλούδας.
             - Γνωριμία με το συνθέτη Frederic Chopin
             - Εισαγωγή στη φόρμα ΑΒΑ.

Διαθεματική Σύνδεση με : - Μελέτη Περιβάλλοντος
                                           - Θεατρική Αγωγή
                                           - Φυσική Αγωγή.

Πορεία Μαθήματος: Διαβάστε την ιστορία πρώτα στους μαθητές σας και συζητήστε για το περιεχόμενό της. Μιλήστε τους για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας ώστε να είναι εξοικειωμένοι με τα στάδια ζωής της, έτσι ώστε αργότερα να μπορούν με άνεση να τα δραματοποιήσουν.


     (Η εικόνα αντλήθηκε από το άρθρο του ΒΗΜΑ science Η μεταμόρφωση μιας πεταλούδας)


ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΑ

    Κάποτε ήταν μια όμορφη κάμπια, που της άρεσε πολύ να σέρνεται. Της άρεσε να σκαρφαλώνει σε δέντρα, να περιπλανιέται στους δρόμους, να μπαίνει σε πολυκατοικίες και στα σπίτια των ανθρώπων (σύρσιμο παντού στο χώρο σιωπηλά).
    Μια μέρα όμως η κάμπια μας αισθάνθηκε μια τρομερή νύστα και αποφάσισε να ξαποστάσει για λίγο και να πάρει έναν υπνάκο (κάνουν πως κοιμούνται). Άρχισε να ροχαλίζει τόσο δυνατά, που κόντεψε να γκρεμίσει τους τοίχους του σπιτιού της!
    Λίγο αργότερα ξύπνησε , άνοιξε τα μάτια της και διαπίστωσε, ότι για ένα περίεργο λόγο, που δεν μπορούσε να εξηγήσει, δεν μπορούσε να κουνηθεί (χέρια κολλημένα στο σώμα). Γύρισε το σώμα της από δω, γύρισε το σώμα της από εκεί αλλά δεν μπορούσε να ελευθερωθεί. Ήταν περικυκλωμένη από ένα κουκούλι, το οποίο την εμπόδιζε να κινηθεί ελεύθερα. Μετά από πολύ προσπάθεια κατάφερε τελικά να ελευθερώσει το αριστερό της χέρι. Μετά από λίγο ελευθέρωσε και το δεξί της χέρι, μετά το αριστερό της πόδι, έπειτα το δεξί της πόδι και στο τέλος κατάφερε να σταθεί όρθια.
    Με μεγάλη της έκπληξη συνειδητοποίησε ότι είχε μεταμορφωθεί σε μια πανέμορφη πεταλούδα. Άρχισε δειλά δειλά να ανοιγοκλείνει τα πολύχρωμα φτερά της (ανοιγόκλεισμα πολύ αργά των χεριών).

Σε αυτό το σημείο ακούγεται το Grand Valse Brillante του Chopin.


  • Στο Α μέρος οι μαθητές πετούν
  • Στο Β μέρος περπατούν αργά
  • Στο Α μέρος αρχίζουν πάλι να πετούν
  • Στο τέλος του κομματιού οι μαθητές ξαναγυρίζουν στην αρχική τους θέση (γίνονται δηλαδή ξανά κάμπιες).


    Τα κατάφερε λοιπόν η μικρή μας πεταλούδα και απογειώθηκε (πετούν γύρω στο χώρο ελεύθερα).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι λέξεις που είναι τονισμένες υποδηλώνουν την κίνηση που θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές στην πορεία της ηχοιστορίας.


ΤΡΑΓΟΥΔΙ:

Μαθαίνετε στους μαθητές σας το γνωστό τραγούδι "Μια ωραία πεταλούδα".


                                                                            
Μια ωραία πεταλούδα (x2)
σ’ένα κάμπο μια φορά
καμαρώνει και απλώνει
τα γαλάζια της φτερά


Όλο τον καιρό γυρίζει (x2)
και τα άνθη χαιρετά
πότε κάθεται στο ένα
πότε φεύγει και πετά


       Λάμπουν κόκκινες πιτσίλες (x2)
στα γαλάζια της φτερά
λάμπουν κόκκινες πιτσίλες
στα γαλάζια της φτερά


    Όταν έρθει ο χειμώνας  (x2)
πέφτει κάτω και ψοφά
κι όταν έρθει καλοκαίρι
ζωντανεύει και πετάΤέλος μπορείτε μαζί με τους μαθητές σας να ζωγραφίσετε ή να πραγματοποιήσετε εύκολες κατασκευές με θέμα την πεταλούδα. Σας παραθέτω μερικούς συνδέσμους για ιδέες:


ΠΗΓΕΣ:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δραστηριότητες για βρέφη (12-18 μηνών)

Το μικρό σας έχει αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο και να εκφράζεται. Έτσι είναι γεμάτο ενθουσιασμό και μερικές φορές γεμάτο πείσμα! Μάθετε ποια παιχνίδια του προσφέρουν στήριξη για τα πρώτα του βήματα, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να πάρει ιδέες και να μάθει να ανταποκρίνεται στους γύρω του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία;


1) Το παιδί σας μπορεί πια να περπατάει και αισθάνεται περήφανο για αυτό 2) Του αρέσει να απασχολεί τον εαυτό του και να εξερευνεί τα πάντα 3) Μπορεί να ενώνει ιδέες διαμορφώνοντας ένα βασικό σχέδιο 4) Δείχνει την αγάπη του με αγκαλίτσες, φιλάκια και χαμογελάκια 5) Μπορεί να βάζει και να βγάζει αντικείμενα μέσα και έξω από ένα κουτί 6} Αρχίζει να αντιδρά στα αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο - για παράδειγμα, αγκαλιάζει το αρκουδάκι του 7) Του αρέσει να μιμείται εσάς όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού.
Απολαύστε ώρες ξέγνοιαστου και δημιουργικού παιχνιδ…

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Μουσική Παιδαγωγική (Open Courses)

Ψάχνοντας το διαδίκτυο για ιδέες και άλλα θέματα πάνω στη Μουσική Παιδαγωγική, "έπεσα" πάνω σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα open courses του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Λήδα Στάμου. Προσωπικά τα βίντεο που παραθέτω παρακάτω, τα θεωρώ εξαιρετικά επιμορφωτικά και διδακτικά προς όλους όσοι ασχολούνται με το μάθημα της Μουσικής Αγωγής και σας προτείνω να τα παρακολουθήσετε.
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικήςΕξοικείωση με τους τρόπους με τους οποίους η κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της μουσικής για την κατανόηση μουσικών φαινομένων και εννοιών και για την ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων των μαθητών.
http://opencourses.uom.gr/courses/mousikhs-episthmhs-kai-texnhs/1015-moysikh-paidagogikh-iii/enothtes/1020-h-kinhsh-sto-mathhma-ths-moysikhs?vid=2667&vtp=720
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικής – ΔραστηριότητεςΔραστηριότητες κίνησης στο μάθημα της μουσικής τοποθετημένες αναπτυξιακά. Βιωματικές εμπειρίες και …