Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΟΥΣΙΚΗ.. το κλειδί για την ανάπτυξη του παιδιού.


   
  
  Η μουσική αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη των παιδιών. Ένα τραγούδι μπορεί να τα ενθουσιάσει, να τους δώσει κίνητρο να χορέψουν και να κινηθούν στο χώρο, ακόμη και να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθησή τους.


    Μελέτες έχουν δείξει πως η ενασχόληση των παιδιών με τη Μουσική ενδυναμώνει τις γλωσσικές τους ικανότητες, αναπτύσσει τις κινητικές τους δυνατότητες και βελτιώνει σημαντικά την ομαλή και σωστή ανάπτυξή τους.    Παρακάτω παρουσιάζονται 6 τρόποι με τους οποίους το παιδί ωφελείται από την ενασχόλησή του με τη μουσική.

1. Η Μουσική καλλιεργεί τη μάθηση, ενισχύει την κινητική ανάπτυξη, προετοιμάζει τον εγκέφαλο για την επίτευξη στόχων, ενεργοποιεί τη μνήμη και βελτιώνει την αφηρημένη σκέψη.


2. Είναι επίσης πολύ πιθανό να βοηθήσει στην ανάπτυξη και βελτίωση της μαθηματικής σκέψης. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό πως η Μουσική είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα Μαθηματικά. Η γνώση του τονικού ύψους αλλά και των ρυθμικών στοιχείων στη Θεωρία της Μουσικής (μέσω άτυπης μάθησης) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την καλύτερη κατανόηση μαθηματικών εννοιών. 

3. Η Μουσική βοηθά στην βελτίωση του αλφαβητισμού και των γνωστικών ικανοτήτων γενικότερα.  Ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται νοητικά τον ήχο, είναι όμοιος με εκείνον της ομιλίας. Όσα λοιπόν παιδιά έχουν εντάξει τη Μουσική Αγωγή στη ζωή τους (μέσω ατομικών μαθημάτων οργάνου, μουσικοκινητής αγωγής, χορωδίας και μουσικών συνόλων), βελτιώνουν τις ακουστικές και γλωσσικές τους δεξιότητες και εν συνεχεία τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την εκφορά του λόγου.

4.  Η ενασχόληση με τη Μουσική, μπορεί ακόμη να βελτιώνει τη νοητική (συνολικά) ανάπτυξή του. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την πεποίθηση, καθώς την ώρα που το παιδί επιχειρεί να παίξει ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδήσει, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου.

5. Η μουσική εμπνέει το δημιουργικό πνεύμα. Τα παιδιά, ακόμα και όταν είναι σε πολύ μικρή ηλικία, αρέσκονται στο να δημιουργούν δικούς τους στίχους ή να παραφράζουν τραγούδια που ήδη γνωρίζουν και να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής.

6. Η μουσική ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού. Μέσω λοιπόν της Μουσικής Αγωγής, μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να βελτιώσουν την δυνατότητές τους. Τέλος, μέσω των συναυλιών και των παραστάσεων μπορούν να χτίσουν μια δυναμική προσωπικότητα και να βελτιώνουν την αυτοεικόνα τους μέσω της έκθεσής τους στο κοινό.

   Τι καλύτερο λοιπόν από να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας μερικές δραστηριότητες Μουσικής στο σπίτι. Μερικές από αυτές είναι:

  • Τραγουδήστε στα παιδιά σας πριν κοιμηθούν ένα νανούρισμα.
  • Μιλάτε τραγουδιστά, όταν ζητάτε κάτι από τα παιδιά σας.
  • Στη διαδρομή με το αυτοκίνητο τραγουδήστε μαζί με τα παιδιά σας τραγούδια που αγαπούν.
  • Διαλέξτε συγκεκριμένα τραγούδια για κάθε ρουτίνα των παιδιών π.χ. μάζεμα παιχνιδιών, στρώσιμο κρεβατιού, μπάνιο κ.τ.λ.
  • Βγάλτε από την κουζίνα σας κατσαρόλες και κουτάλες και δημιουργήστε τη δική σας συναυλία με τα παιδιά σας.
  • Κάντε επισκέψεις σε χώρους με μουσικό ενδιαφέρον και παρακολουθήστε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ανάρτηση αυτή ΔΕΝ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, Πρόκειται για μερική μετάφραση και αναπαραγωγή του παρακάτω άρθρου, σε συνδυασμό με προσωπικές σκέψεις και βιώματα.

Πηγή:

http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health-advisor/why-music-is-key-to-your-childs-development/article23515934/?utm_content=buffera50fd&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δραστηριότητες για βρέφη (12-18 μηνών)

Το μικρό σας έχει αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο και να εκφράζεται. Έτσι είναι γεμάτο ενθουσιασμό και μερικές φορές γεμάτο πείσμα! Μάθετε ποια παιχνίδια του προσφέρουν στήριξη για τα πρώτα του βήματα, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να πάρει ιδέες και να μάθει να ανταποκρίνεται στους γύρω του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία;


1) Το παιδί σας μπορεί πια να περπατάει και αισθάνεται περήφανο για αυτό 2) Του αρέσει να απασχολεί τον εαυτό του και να εξερευνεί τα πάντα 3) Μπορεί να ενώνει ιδέες διαμορφώνοντας ένα βασικό σχέδιο 4) Δείχνει την αγάπη του με αγκαλίτσες, φιλάκια και χαμογελάκια 5) Μπορεί να βάζει και να βγάζει αντικείμενα μέσα και έξω από ένα κουτί 6} Αρχίζει να αντιδρά στα αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο - για παράδειγμα, αγκαλιάζει το αρκουδάκι του 7) Του αρέσει να μιμείται εσάς όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού.
Απολαύστε ώρες ξέγνοιαστου και δημιουργικού παιχνιδ…

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος:
·Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους.·Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ.·Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες.·Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα.·Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο.

2.Σκοπός:
·Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα».·Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα».·Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος.·Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία.

3.Διδακτική προσέγγιση:
·  Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια).·Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό).

4.Διαθεματική προσέγγιση:
·Σύνδεση με το μάθημα της γλώσσας, των εικαστικών, της φυσικής αγωγής.
5 .Μέσα διδασκαλίας-υλικά:
·Πιάνο ή αρμόνιο·Πίνακας και μαρκαδ…

Μουσική Παιδαγωγική (Open Courses)

Ψάχνοντας το διαδίκτυο για ιδέες και άλλα θέματα πάνω στη Μουσική Παιδαγωγική, "έπεσα" πάνω σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα open courses του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Λήδα Στάμου. Προσωπικά τα βίντεο που παραθέτω παρακάτω, τα θεωρώ εξαιρετικά επιμορφωτικά και διδακτικά προς όλους όσοι ασχολούνται με το μάθημα της Μουσικής Αγωγής και σας προτείνω να τα παρακολουθήσετε.
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικήςΕξοικείωση με τους τρόπους με τους οποίους η κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της μουσικής για την κατανόηση μουσικών φαινομένων και εννοιών και για την ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων των μαθητών.
http://opencourses.uom.gr/courses/mousikhs-episthmhs-kai-texnhs/1015-moysikh-paidagogikh-iii/enothtes/1020-h-kinhsh-sto-mathhma-ths-moysikhs?vid=2667&vtp=720
Η κίνηση στο μάθημα της μουσικής – ΔραστηριότητεςΔραστηριότητες κίνησης στο μάθημα της μουσικής τοποθετημένες αναπτυξιακά. Βιωματικές εμπειρίες και …