Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαβάζοντας: Παιχνίδια με τους μουσικούς σωλήνες Boomwhackers

     Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες μου επιλογές. 

     Πρόκειται για το "Παιχνίδια με τους μουσικούς σωλήνες Boomwhakers". Συγγραφείς: Περακάκη Ελισάβετ και Μίντζα Μαρίνα. Εκδόσεις Fagotto books (2018).

     Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά όταν επιλέγω δραστηριότητες με Boomwhackers. Φυσικά δεν έχω καταφέρει να τις κάνω όλες, κυρίως χρησιμοποιώ τις πρώτες ειδικά όταν θέλω να κάνω εισαγωγή στο υλικό και τη φιλοσοφία των ηχητικών σωλήνων.

     Δυστυχώς δεν έχω κάποιο βίντεο ή έστω ηχητικό υλικό από τις δραστηριότητες που έχω δοκιμάσει. Όμως ότι έχω διαβάσει και εφαρμόσει στην πράξη μέχρι στιγμής, έχει μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά και αυτό το ονομάζω επιτυχία για ένα εκπαιδευτικό βιβλίο σαν και αυτό.

  Έχω αγοράσει αρκετά βιβλία που αφορούν τα Boomwhackers, κυρίως από το Amazon αλλά και από την εγχώρια αγορά. Το συγκεκριμένο θεωρώ ότι είναι από τα αρτιότερα σε ότι αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων που προτείνει, αλλά και από άποψη δομής και στόχων.

     Αναλυτικότερα περιέχει 29 μουσικά παιχνίδια που έχουν ως στόχο τη βιωματική μάθηση της μουσικής, περιγράφονται αναλυτικά, βήμα-βήμα, από την προετοιμασία του εκπαιδευτικού μέχρι την τελική εκτέλεσή τους από τους μαθητές. Παιχνίδια που ήδη έχουν εφαρμοστεί στην πράξη και μπορούν να προσαρμοστούν στις δυνατότητες της κάθε τάξης/ομάδας.

     Οι μαθητές προσεγγίζουν μουσικές έννοιες παίζοντας ρυθμούς, μελωδίες, αρμονίες, συνοδεύοντας ένα τραγούδι ή ένα μουσικό έργο με τους σωλήνες Boomwhackers. Μαθαίνουν να δημιουργούν και νιώθουν τη δύναμη της μουσικής μέσα από το παιχνίδι και τη μουσική πράξη.

      Αν θέλετε μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα του βιβλίου πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η ανάρτηση αυτή δεν αποτελεί διαφήμιση του βιβλίου, επισημαίνω ότι δεν υπήρξε παρότρυνση συγγραφής από τους συγγραφείς ή τον εκδοτικό οίκο.














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

1.Διδακτικός στόχος: ·         Να γνωρίσουν ακουστικά και να μπορούν να διαχωρίσουν τους ψηλούς και χαμηλούς ήχους. ·         Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το πεντάγραμμο και το κλειδί του ΣΟΛ. ·         Να μάθουν να ονομάζουν τις νότες. ·         Να μπορούν να συνδέουν κάθε νότα με συγκεκριμένο χρώμα. ·         Να ξεχωρίζουν τις γραμμές από τα διαστήματα και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο. 2.Σκοπός: ·         Να γίνει ορισμός της λέξης «νότα». ·         Οι μαθητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του γραπτού κώδικα σε μια «γλώσσα». ·         Να μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους και να τους διαφοροποιήσουν ανάλογα με το τονικό τους ύψος. ·         Να γίνει γνωριμία με τη μουσική σημειογραφία. 3.Διδακτική προσέγγιση: ·   Άτυπη μουσική εκπαίδευση (μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια). ·        Τυπική μουσική εκπαίδευση (πεντάγραμμο, κλειδί ΣΟΛ και αναγνώριση νοτών πάνω σε αυτό). 4.Δια

Α ΡΑΜ ΣΑΜ ΣΑΜ

Παραδοσιακό μαροκινό τραγούδι με κινήσεις. Οι στίχοι του δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο νόημα. ΣΤΙΧΟΙ: Ελληνικοί στίχοι: Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Ακούω, ακούω κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Κοιτάζω, κοιτάζω, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Φουσκώνω, φουσκώνω, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Φωνάζω, φωνάζω, κούντι κούντι κούντι κούντι  κούντι ραμ σαμ σαμ (x2) Παραλλαγή: Α ραμ σαμ σαμ, α ραμ σαμ σαμ γκούλε γκούλε γκούλε γκούλε γκούλε ραμ σαμ σαμ  (x2) Στα γόνατα, στα γόνατα και στο στήθος στήθος στήθος  στήθος γόνατα και πάνω και κάτω και στο στήθος στή

ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΒΡΟΧΗ (ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΑ)

Στόχοι/Σκοποί: Εισαγωγή στην ηχητική απόδοση μιας ιστορίας Εισαγωγή στη δραματοποιημένη κίνηση Εισαγωγή στην έννοια του crescendo Εισαγωγή στην έννοια του accelerando Υλικά: Μεγάλος χώρος για κίνηση Κρουστά όργανα τάξης Διάφορα ηχογόνα αντικείμενα (μολύβια, φελλοί, μπουκάλια κ.τ.λ.) Εικόνα που να παραπέμπει στην ιστορία (πλαστικοποιημένη και σε μεγέθυνση) Εισαγωγικές Δραστηριότητες:  Προετοιμάστε το θέμα της ηχοιστορίας προκαλώντας μια συζήτηση με τα παιδιά. Π.χ. Ρωτήστε τα: "Σας έχει ποτέ συμβεί, ενώ περπατάτε στο δρόμο, να πιάσει μια ξαφνική βροχή;", "Όταν βρέχει και δεν κρατάμε ομπρέλα, πως συνήθως περπατάμε;". Ανάλογα με τις απαντήσεις τους καθοδηγήστε τα προς την υπόθεση της ιστορίας που θα ακολουθήσει. Δείξτε μια εικόνα η οποία περιγράφει την υπόθεση της ιστορίας που θα ακολουθήσει στα παιδιά και έπειτα ζητείστε τους να σας πουν τι βλέπουν.  Στη συνέχεια προσπαθήστε να αποδώσετε αυτά που βλέπετε στην εικόνα (π.χ. πουλ